Bloggen

NY HEMSIDA!!! NY ADRESS!

Skrivet av on Feb 5, 2017 in Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för NY HEMSIDA!!! NY ADRESS!

rastaochdalla.se

Där har ni lokalfotbollen numera efter en sammanslagning med Rastas blogg!

 

///Dalla

Lucka 18 – Daniel Karlsson

Skrivet av on Dec 18, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 18 – Daniel Karlsson

Lucka 18 – Daniel Karlsson

Efter flera år i Öckerö så står det klart att du tränar Jonsered 2017, hur kommer det sig att det inte blir vinrött som du numera är ganska synonym med och hur hamnade du i Jonsered?
Har inget bra svar på den frågan jag var inställd på att stanna och försöka hjälpa öckerö upp i Div 3. Men i slutet på oktober visade det sig att dom ville annorlunda och jag fick lämna.
Satte upp mig på tränarlistan och Torbjörn i Jonsered hörde av sig, det behövdes ingen betänketid för att tacka ja till en sån anrik klubb och spännande uppdrag.

För några år sedan gjorde du knappt ett år i Sävedalens IF som assisterande, nu tillbaka i samma trakter, hur är upplägget nu, skall du dela uppdraget med Viggeborn eller blir du chef?

Det blir jag som tränare med hjälp av Viggeborn, men en sån duktig spelare vill vi i första hand ha på planen. Vi kommer givetvis att jobba nära varandra och ta många beslut tillsammans för lagets bästa.

Jonsered har inte gjort någon hemlighet av att de satsar på serieseger, vad kan du bidra med och hur vill du att Jonsered spelar fotboll 2017?

Bra målsättning, det kommer bli tufft men jag tycker alltid man ska satsa på det. Har ju ganska många säsonger i div 4 nu så jag tycker att jag har en klar bild av vad som kommer krävas av oss för att nå vår målsättning. Hur vi ska spela kommer visa sig under våren är truppen är spikad och vi vet vad vi har att jobba med.

Nästa år blir det uppdrag i en klubb som haft riktigt tunga år på senare tid, vad tror du är viktigast för att få det att vända inför kommande säsong?

Gäller att skapa grym stämning i truppen nu och införa en vinnarmentalitet utöver det vanliga. Stenhårt jobb för varandra i alla lägen både på träning och match.

Du har varit verksam i många år i 4B, vad vet du om 4A och vad har du för förväntningar på serien?
Förväntar mig att 4A är minst lika tuff som 4B och att det är många lag som vill vara med och fajtas om seriesegern. Kode , Kozara och Lunden för att nämna några och tuffa derbyn mot Partille att se fram i mot.

Öckerö, Björkö, Hönö, Sävedalen och nu Jonsered är de klubbarna jag vet att du varit verksam i på något sätt, vad har du för ambitioner med din tränarkarriär?

Min ambition är och kommer alltid vara att kunna leva på det. Givetvis jättesvårt att uppnå det , men det finns inget roligare jobb så då måste man ha den målsättningen och göra så gott man kan så får vi se hur lågt det räcker.

Till sist, i din drömvärld, hur hoppas du sammanfatta säsongen 2017 om ett år drygt?

Jonsered är klara för div 3.

 

///Dalla

Lucka 17 – Magnus”Böjen”Carlsson

Skrivet av on Dec 17, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 17 – Magnus”Böjen”Carlsson

Lucka 17 – Magnus”Böjen”Carlsson

 

///Dalla

Lucka 16 – Cornelis Leckborn

Skrivet av on Dec 16, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 16 – Cornelis Leckborn

Lucka 16 – Cornelis Leckborn

Efter en fantastisk säsong med nästan femtio mål i tävlingsmatcher, hur har din eftersäsong varit, telefon gått varm och provspelen flödat över? Och hur tänker du inför nästa år?

Eftersäsongen har varit ganska så lugn. Har varit en del klubbar som ringt, men jag har inte gjort några provspel förrän nu då jag testat med GAIS i två veckor. Angående nästa år så får det vara något väldigt intressant för att jag ska lämna Kongahälla, just därför har det endast blivit GAIS som jag valt att provspela med.
Inför året kom du hem till Kongahälla efter några år i Ytterby, alla räknade med seriesegern, hur besviken blev du när det inte blev så och var det tufft att ladda om inför kvalet?

Besvikelsen var inte lika stor som man kan tro. Det var såklart tufft en period i höstas när seriesegern gled ur händerna på oss. Men efter det kändes det ändå bra. Inför de sista matcherna i serien och kvalet kändes det tydligt att många knöt näven och vi hade väldigt bra stämning i laget. Alla var väldigt motiverade att resa sig och lösa uppflyttningen, vilket syntes tydligt på den överlägsna kvalsegern.
Vilket av dina mål i år skulle du säga varit vackrast respektive viktigast?

De viktigaste målen var antingen de 3 första mot Kozara borta eller kvitteringsmålet mot Falköping i kvalet då vi hade åkt på en tung start. Det fanns 3 mål som stack ut och var lite extra vackra, men jag hade en fin chip hemma mot Kozara som var fin.

Det tog rätt lång tid för Kongahälla att kliva tillbaka till div III efter flera år i fyran, hur mycket hade Marek att göra med uppflyttningen och hur mycket hade det med jättesatsningen på spelare som gjordes?

Det var såklart en väldigt stor blandning av dessa faktorer. Marek var en stor bidragande orsak till att dessa värvningar blev av och med detta laget ska man ju såklart spela i 3an, då vi både har en en mycket bra trupp och bra ledarstab.

Vad tror du om Kongahällas chanser i trea nästa år, oavsett om du är kvar eller ej Och vad krävs för ett lyckat år?

Kongahälla tror jag kommer bli en mycket bra Division 3 klubb. Alla förutsättningar finns för att göra ett bra år. Vi får behålla de viktigaste spelarna och de som inte blir kvar ser ut tt ersättas på ett bra sätt. Sen att det blir Mareks andra år med laget gör att man kan jobba vidare och sätta spelet ännu bättre.

Av de lagen du mött i år, vilken backlinje hade du det tuffast mot och fanns det nån mittback som stack ut?

Är väl egentligen ingen backlinje i sig som stuckit ut så. Det mesta har handlat om våran egen prestation som lag. Men den mittbacken som stuckit ut är Elofsson i Lunden. Riktigt duktig. Sen var ju Hisingsbacka Lite svårare att möta, men det eftersom att det är ett duktigt lag.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt till jul?

Eftersom jag med vänner åker till Thailand på måndag önskar jag mig en fantastisk semester och en väldigt harmonisk jul på Phi Phi Island. Detta med mycket gott sällskap av fantastiska människor. Sprid kärlek!

 

///Dalla

Lucka 15 – Oskar Andersson

Skrivet av on Dec 15, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 15 – Oskar Andersson

Lucka 15 – Oskar Andersson

Tjenare Dalla och FCF-bloggen!
Först och främst, riktigt kul att vi får vara del av julkalendern. Vi är tacksamma för detta och tror på stor succé när FCF-bloggen och Götaholmaren nästa år kör en superblogg. Precis som ni tryckt på tidigare i kalendern är det just engagemanget som gör lokalfotbollen till vad den är.

Ytterligare en säsong är lagd till handlingarna, i ett kortare perspektiv har det varit en bra säsong? och om man jämför i ett längre perspektiv, hur bra var säsongen då?
Vi hade som målsättning inför säsongen att etablera oss ordentligt i division VI och visa att vi kan slå vilket lag som helst, vilket jag också tycker att vi lyckades med. Sedan hade vi en dipp i mitten av säsongen där vi förlorade ett par matcher som vi borde tagit kommandot över vilket gjorde att vi för en stund var inblandade i bottenstriden. Som tur var tog vi saken i egna händer och kunde ta sig ut på andra sidan med hedern i behåll.
Vid sidan av fotbollen har säsongen varit en succé för Landala. Vi hade för första gången sedan nystarten en kick-off på försäsongen, vi fortsatte upprustningen av vår klubbstuga och höll en rad lyckade sociala evenemang. Det är ett riktigt gött gäng att bygga en klubb kring. Vi fick dessutom in en rad nya sponsorer vilket bådar gott för framtiden, både sportsligt och socialt. Sammanfattningsvis var det en bra säsong både i det kortare och längre perspektivet, och vi siktar på att fortsätta i samma riktning under den kommande säsongen.

Ni har pendlat mellan div VI-VII ganska länge nu, hur ser målsättningen ut framöver, vill ni till femman eller räcker det med att spela i sexan och föra arvet vidare genom att ha trevligt ihop?
Jag tror inte att man behöver ha mindre trevlig ihop för att man spelar i femman, så det är absolut en ambition på lång sikt. Planen är att vi skall höja ambitionen ytterligare ett steg till nästa säsong och vara inblandade på övre halvan, vilket kanske också är ett krav för att hänga kvar om man ska tro förbundets agenda som presenterades i de första serieförslagen. Sedan lägger vi stor tyngd på att Landala ska vara en klubb där man har jäkligt trevligt ihop samtidigt som vi tillsammans tar steg framåt. I nuläget har vi alltså ingen utstakad väg mot Champions League, utan vi låter var sak ta sin tid.

I en klubb som Landala som snart firar hundra år, känner man av historiens vingslag och i så fall på vilket sätt?
Givetvis är det så att man känner av klubbens historia, det finns många smått legendariska historier, såsom drabbningen mot Billingsfors på den allra första tipskupongen, och det är inte sällan man stöter på personer som själva, eller genom släktingar, haft kontakt med klubben på olika sätt. Ett roligt exempel är vår målvakt Anders Nilsson, född och uppvuxen i Vara, som efter flera år i klubben av en slump fick reda på att hans mammas morfar var en av de som grundade klubben 1919. Sedan skall det sägas att det är en klubb som fortfarande är under återuppbyggnad där våra senare års eldsjälar har gjort ett otroligt jobb med att bygga upp en modern fotbollsklubb, utan att tappa vikten av klubbens historia. Till jubileumet så kommer vi även släppa en ny bok om just klubbens historia och hur Landala blivit vad Landala är, missa inte det!

Hur ligger landet inför nästa år, förändringar i truppen? Ledarstaben? Hur är upplägget med matcher och träningar?
Som vanligt har vi ett par studenter som flyger in och ut på grund av utbytesstudier, vår ålderman Peter Nyborg, 50 år i lördags, har deklarerat att han enbart kommer att träna nästa säsong och vi har ett par nya som hört av sig om provträningar. I övrigt har vi ännu inte genomfört några större värvningskampanjer utan vår sportchef David inväntar januarifönstret. Ledarstaben kommer se ut som den gjort i år med en spelande tränare i Tom Nordlindh, som stöds av ett par hjälpredor.
Gällande träningar och matcher så har vi ett uppehåll över julen där vi jobbar lite hårdare med de organisatoriska delarna. Vi kör igång träningarna igen den 10/1 och då är det full fart direkt från start. Vi kommer att köra fys och futsal tills det är möjligt att gå på konstgräset på hemmaborgen Guldheden Södra. Än så länge har vi ett par inbokade träningsmatcher, bland annat vår klassiska match mot Lövet/Johanneberg som av tradition blir inställd på grund av taskiga väderförhållanden (tre misslyckade försök förra året). Sedan står det klart att vi kommer köra en kick-off igen, där vi blandar träning med teori och sociala aktiviteter.

Lövet/Johanneberg, Guldheden, Virgo, Mossen är ju några av derbylagen, vilka skulle du säga att ni har mest känslor inför matcherna mot och vilka av lagen vill ni helst se framgång för?
Den extrema närheten till Lövet/Johanneberg som finns i och med att vi delar klubbstuga med dem gör de matcherna till något alldeles speciellt. Det är matcher man bara måste vinna, annars är det inte värt att visa sig där på ett par veckor. Sedan har vi en nära kontakt med Virgo där Ulf “Kungen” Carling, som gjort betydande insatser för Landala, håller till. Samtidigt är de ett par divisioner över oss så rivaliteten finns inte riktigt där. Sedan sista gången Johannebergscupen anordnasdes 2010 har vi inga direkta sportsliga kopplingar till Mossen och Guldheden, mer än att man tjôtar när vi delar plan. Då Mossens och vår klubbstuga ligger jämte varandra, så vi är nog mer som gamla grannar. Jag skulle säga att det finns en god stämning mellan klubbarna vilket gör att vi kan hjälpa varandra istället för att hålla fast vid äldre rivaliteter, något som jag tror är viktigt i dagens lokalfotboll.
I och med att vi inte är i samma serie som något av lagen hoppas vi givetvis att det går bra för samtliga av dem men är det något lag man önskar extra framgång för är det nog Mossen. Det var jäkligt kul att de kunde ta steget upp i år då de har en fin förening att bygga kring.

Beskriv den typiske Landala-spelaren både på och utanför plan?
Vi har en bra mix, både när det kommer till på och utanför planen, men något som är generellt är engagemanget. En Landala-spelare ställer upp för sina lagkamrater, om det är på planen eller lagfesten spelar inte så stor roll. Vi hade ett deltagarsnitt på 19 man på våra träningar och det var inte mindre när det kom till att städa eller renovera klubbstugan, även om vi då lockade med fri bärs. Vi hade också ett stort tryck på styrelsen till det nya verksamhetsåret och det visar att det är många som vill vara med och hjälpa till vilket är jäkligt roligt. En annan sak som antagligen inte skadar är om man gillar Rosenström, hans låtar har en tendens att spelas i omklädningsrummet. Alltså bör man inte ha överdrivet bra musiksmak.

Till sist, vilken division hittar vi Landala i när klubben fyller 100 år?
V.

Forza Landala,
Oskar Andersson,
Ordförande Landala IF

 

///Dalla

Lucka 14 – Peter Reitz!

Skrivet av on Dec 14, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 14 – Peter Reitz!

Lucka 14 – Peter Reitz!

För någon vecka sedan kom beskedet att du lämnar Kärra, en klubb du har nära hjärtat och där du länge haft en viktig plats i truppen. Varför lämnar du, och vad tror du att du kommer sakna mest?

Jag får inte riktigt tiden att räcka till med 2 små döttrar hemma, och allt vad det innebär. Och när jag inte kan göra någonting till 100%, då kliver jag av. Det känns inte rätt mot varken mig själv eller laget. Jag kommer sakna allting! Har man suttit på samma plats i omklädningsrummet i över 10 år så finns där jäkligt mycket att sakna. En fantastisk miljö att vistas i såklart. Och självklart kommer jag sakna att spela med min lillebror.
Om du ser tillbaka på dina år i Kärra, vilken av årgångarna har ni varit som bäst och vem är den bästa spelaren du spelat med i Kärra?

Det året som vi vann div 4 för andra gången, det måste ha varit 2012. De spetsspelarna vi fick in i Robin Eriksson (ungdomsproffs i Hereenven), Joan Claesson (Tidigare Falkenberg) med flera är sällsynt på denna nivå. Lägg därtill att vi hade en bra trupp redan innan de kom.
Årets säsong såg ju väldigt lovande ut på våren men under hösten gick det trögt, var du orolig att ni skulle åka ur och vad tror du om nästa års Kärra i trean?

Ja, ligger man på kvalplats inför sista omgången så rann ju dom tankarna förbi i huvudet. Men vi visste att om vi vann sista mot Jonsered så skulle det vara klart. Så vi hade det i egna händer. Och det visade ju sig att vi lyckades hålla nerverna i styr och vinna den matchen. Och det räckte ju. Jag hoppas och tror att Kärra bör kunna etablera sig i denna serien. Det finns mycket att bygga vidare på här. Andra gubbar kommer kliva fram.
Föga förvånande sägs det att du kommer spela i ”Lilla Kärra”, FC Heden 2017, stämmer detta och i så fall var det enda klubben som var aktuell med tanke på familj o vänner i klubben?

Ja, det stämmer. Och ja det var det var det enda alternativet för mig. Få spela ihop med gamla kompisar igen och min tvillingbror framförallt, ska bli riktigt roligt.
Att byta div III mot div VI är ju troligtvis rätt stor skillnad, vad tror du kommer vara den enskilt största grejen som skiljer serierna åt?

Tempot! I Heden och i div 6 finns det många duktiga fotbollsspelare. Men tränar du 1 gång i veckan så förlorar du tempo och kontinuitet.
Som central ledargestalt i Kärra, vad hoppas du bidra med på planen och vem av bröderna Reitz kommer göra flest mål i 6B?

Samma som jag bidrog med i Kärra. En kille som ger 100% för laget. Det kan ”Tobbe” alltid räkna med. Jag får nog säga min bror där. Fastän det gör ont att säga. Jag gör sällan mål, och kommer nog inte göra så många nu i sexan heller.
Till sist, tror du att Heden kan komma att bli vad Kärra varit för dig fram tills nu?

Kärra är en klubb jag vuxit upp i. Där jag spelat i 20 år. Jag kan nog säga att ingen klubb kommer betyda så mycket för mig som Kärra. Men jag är helt övertygad att Fc Heden kommer växa på mig. Det är en fin förening, och med en fin gemenskap som jag mer än gärna vill vara en del av.

 

///Dalla

Lucka 13 – André Kapella

Skrivet av on Dec 13, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 13 – André Kapella

Lucka 13 – André Kapella

Du blev en av sillyfönstrets bästa värvningar när du i veckan bestämde dig för att lämna Kungsbacka för att spela med Finlandia nästa år, håller du med och vad kommer det sig att det blev Finlandia?

Det får vi se i okt 2017 om det vart någon bra värvning. Finlandia är nära och bra. Sen har jag alltid gillat tuvevallen

Kungsbacka och trean innebär rätt långa resor, vad kommer du sakna mest från de långa bortaresorna och kommer du be din nya klubb lösa buss till bortamatcher som Hällesåker?

Nej. Ingen mer buss.Känns som man vart nere i Helsingborg varannan helg i 9 år nu. Ska bli ganska skönt att slippa det. Kommer inte sakna något med det.

Finlandia har bytt tränare till i år och Lindfors/Lemmetti styr och ställer numera, hur har träningarna varit när du varit nere och står det klart hur ni skall spela fotboll nästa år?

Bra fart och mycket energi! Det är lite tidigt att säga men tror vi kommer bli ett jobbigt lag att möta.

Jag håller Finlandia som det näst bästa laget med bollen under året efter Näset, är det där du kommer bidra mest på plan och finns det några nya medspelare som stuckit ut på träningarna?

Det beror på hur vi vill lira. Jag har ingen aning om hur bra de andra lagen är i serien. Vi får se vad man får för roll i laget. Tycker det finns många duktiga spelare med boll och minst lika många krigare i laget.

Jag antar att det blir en del nya bekantskaper i serien 2017 för dig, vet du någonting om motståndarlagen som väntar och hur ställer du dig till att jag tippar er som topp3 nästa år?

Jag har som sagt ingen aning om de andra lagen. Topp 3 låter bra. Hoppas att vi kan vara med där uppe och kriga.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt till Jul?

Önskar att Leeds tar steget upp i PL nästa år!

Och att vi kan få i n Joey Barton och Alan Smith till Finlandia.

 

///Dalla

Lucka 12 – Josef La Carrubba!

Skrivet av on Dec 12, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 12 – Josef La Carrubba!

Lucka 12 – Josef La Carrubba!

I en av lokalfotbollens yngsta div IV-styrelser är du en otroligt viktig person både som sportchef men framförallt i ditt engagemang kring och för klubben, varifrån kommer all kärlek till Gårda och har det varit självklart sen du kom till föreningen att ge så mycket tid och energi till klubben?

Kärleken har vuxit fram med åren. Till en början var Gårda absolut inte en självklarhet för min del. Men åren har gått och nu sitter jag i det närmaste fast här. Lite som ett vin. Bättre med åren.

Om du ser på resan som klubben gjort sedan du anslöt, förstod du att Gårda var en vilande jätte eller är det förvånande att det gått så pass snabbt uppåt i systemet igen, där ni i år slutade på övre halvan i 4A som nykomlingar?

Gårda är ingen vilande jätte. Ingen klubb är en vilande jätte. För att klättra krävs att man lägger ner tid, både spelare, tränare och styrelse. Jag är inte förvånad att det gått uppåt för klubben. Det är bara att se sig om, jag omgärdas av folk som genuint vill klubben väl. Det brukar vara ett gott tecken.

Nu består styrelsen till stor del av spelare i föreningen, eller tidigare spelare, men tror du att spelarna hos er eller spelare i andra klubbar förstår hur mycket tid som behöver läggas ner för att få en klubb som er att gå runt?

Det stämmer. Ungefär halva styrelsen är spelare. Det känns tryggt att jobba så. På det viset blir gapet mellan styrelsen och truppen väldigt liten. Verksamheten är transparent. När truppen har en önskan så når det snabbt styrelsen som kan börja jobba med frågan direkt. Frågan om spelare förstår styrelsejobbet är intressant. För min del handlar det nödvändigtvis inte om att spelare ska förstå vilket jobb en styrelse gör. Jag förväntar mig inte att de ska förstå det. Att vara del av en klubb handlar om rollspel. Var och en har sin roll. Istället läggs mitt fokus på att få spelare att förstå rollen som just spelare i Gårda BK. Vad som krävs av dem som spelare, både på och utanför plan. Det känns viktigare än att de ska förstå hur mycket en styrelse jobbar.

Om du får drömma, var befinner sig Gårda om fem år då? Och vad har du för roll i klubben?

Om fem år befinner sig Gårda i en regional serie. Jag är skyttekung och frisparksskytt i ett lag som blandar långa bollar med bländade tiki-taka. Styrelserollen? Intakt. Har du hört om min nya träff på bollen förresten? Vill inte sälja in den i media men grabbar häpnar.

Det är ingen hemlighet att det krävts extra mycket jobb i Gårda i november/december efter att tränare Chitsaz fick chansen i Sävedalen, hur har arbetet med ny tränare gått och hur tänker du som sportsligt ansvarig kring rekryteringen av en ny tränare?

Arbetet har gått bra. Gårda lockar folk. Många har hört av sig till mig. Dock har jag några egna namn som ligger högt i kurs. Processen är i full gång och jag ser med tillförsikt fram emot att få presentera vårt nya namn. Det har vart viktigt att förklara för truppen att vi inte kan söka efter en kopia av chitsaz. Det finns inte. Han jobbar på sitt sätt och den nya tränare kommer med stor sannolikhet jobba på ett annat. Man behöver lära sig att gå vidare.

Kozara och Jonsered får anses vara tunga favoriter till seriesegern i år, vad ger du er för chanser att utmana dem och var skall vi hitta Gårda för att du skall vara nöjd efter nästa års seriespel?

Hamnar vi trea bakom Kozara och Jonsered så är jag mycket nöjd. Vi kommer kunna skaka dessa klubbar i enskilda matcher. Frågan är om vi kan hålla jämna steget ett helt år.

Till sist, snart firar klubben 100 år, hur ser du på jubileumsåret?

Det ska bli väldigt roligt att fira hundra. Klubben växer. Vi firar snart hundra. Det ger mig och styrelsen energi att jobba vidare. Det finns hela tiden ett mål att sträva efter.

 

///Dalla

Lucka 11 – Klubbdöden. Del III.

Skrivet av on Dec 11, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 11 – Klubbdöden. Del III.

Lucka 11 – Klubbdöden. Del III.

FÖRBUNDET

Nu har vi ramlat igenom vad den enskilda spelaren och de enskilda klubbarna kan göra för att motarbeta klubbdöden. Nu landar vi då rimligen på vad jag tycker vi kan förvänta oss av förbundet och deras arbete.

Detta är ju inte helt enkelt. Men nånstans känns det som att det ibland glöms bort vilket enormt engagemang som finns i Fotbollsgöteborg för att klubbarna skall fungera. Där tycker jag att det finns massor av önska och förbundet ligger lite på minus hos många av eldsjälarna och det är ett problem. Serieindelningen som presenterades, det första förslaget är ju ett bevis på det. Jag undrar vilka i tävlingskommitén som har koll på engagemanget kring avancemang och vilken division man tillhör, inte särskilt många med tanke på hur förslaget såg ut. Det som klubbarna reagerade på var ju inte främst att serierna gjorts om, många efterlyser ju det. Utan att det gjorts helt utan förvarning där tävlingsbestämmelserna hade frångåtts i rätt många fall även om det väl fanns nån paragraf för det. Nu justerades ju förslaget och nu är nog många klubbar nöjda, men det hade ju inte behövt hända.

Att det har dröjt så pass lång tid som det gjort innan serierna landat som de skall kan man ju också fundera över men det har vi ju tjatat om x antal gånger. Dock tycker jag att det tyvärr visar på en rejäl distans mellan förbundet(inte alltid kansliet) utan snarare tävlingskommitén som inte respekterar energin som eldsjälarna kastar ut på sina klubbar. Om man spelar i sexan eller sjuan kan betyda otroligt stor skillnad för en klubb, den känslan verkar man tappat på förbundets sida tyvärr.

Visst förstår jag att kansliet har en del grejer på sitt skrivbord varje vecka. Men jag tycker att det i de anställdas arbetsbeskrivning borde finnas en viss del med fokus på att göra reklam för lokalfotbollen. Berätta vad som händer. Nu råkar ju undertecknad och ”Rasta” stå för all rapportering av det som händer på herrsidan och det är väldigt synd. Det borde hända grejer där. ”Veckans förening”, ”Veckans match” eller något annat kul. En allstarmatch i slutet av varje säsong? Enkla grejer som hade höjt intresset ytterligare men då det känns som att förbundet tappat förankringen till klubbarna så får vi inte heller det lilla extra i klubbarna. Och knappt ens det.

Var landar vi till slut?

Jo vi landar i kommunikationen. För där har vi det största problemet. Om förbundet hade kommunicerat hur de tänkt med det nya serieförslaget, varför de dröjt så lång tid med att få klart vilka lag som åkt ur. Det är några exempel. Ja då hade det funnits en helt annan acceptans. Hade det kommunicerats från förbundets sida hur man tänker kring att flera av stans mest anrika klubbar dör ut.. ja då hade vi haft en helt annan acceptans. Det är jag övertygad om.

Skulle jag fått i uppdrag av reklamfirma att sälja in förbundet till alla klubbarna. Då hade jag kommunicerat allting. Jag hade sålt in de anställda på förbundets hemsida, visat vilka människorna som jobbar där är, jag hade svarat på mailen direkt från bloggarna som hörde av sig och sett möjligheterna med de intervjuerna och jag hade jobbat på att få en daglig dialog mellan klubbarna.

Vi har alla ett ansvar. Spelarna. Klubbarna. Och förbundet. Men om inte några går före, då står vi och stampar och för mig är det solklart att förbundet skall gå först!

 

///Dalla

Lucka 10 – Klubbdöden. Del II.

Skrivet av on Dec 10, 2016 in intervjukalendern | Kommentarer inaktiverade för Lucka 10 – Klubbdöden. Del II.

Lucka 10 – Klubbdöden. Del II.

Lär gärna lucka nio först för att förstå.

KLUBBEN

Under de åren jag spelat seniorfotboll har det hänt massvis. 2000 isch kom jag upp i seniorlaget i Väster och har sedan dess representerat Väster, Habo, Smögen, Älvsborg och under längst tid FCF. Nedan är tips från mina år främst då som klubbledare.

Vad krävs för att din klubb skall fungera?

  1. Ekonomin – Kanske är det trist att nämna denna del först. Men det är sanningen. Ekonomin är otroligt viktig. Och vi kan ha synpukter att det är för dyrt att driva klubbarna, anmälningsavgifter, planhyra osv men faktum kvarstår – just nu kostar det en hel del och då får man rätta sig efter det. Sen kan man självklart driva de frågorna ändå. Att ekonomin är i balans gör att det blir så mycket roligare att driva och engagera sig i lokalfotbollen. Grundbulten för detta är medlemsavgiften. Det bästa för samtliga klubbar i lokalfotbollen hade varit om vi kommit överens om att man betalar sin medlemsavgift senast 31/3 i samtliga klubbar, det skulle gynna de klubbar som har svårt att få in medlemsavgiften i tid och därmed sätter sin ekonomi på spel. Dessutom så har spelaren satsat något själv och det kan vara lättare att hänga i då. Och om du vill värva en spelare i frimånaden som inte gjort rätt för sig i sin förra klubb. Se till att spelaren löser det även om det inte ligger några skyldigheter på dig som spelarens nya klubb.
  2. Spelartruppen trivs – Visst finns de som fortfarande har proffsdrömmar i lokalfotbollen. Men de allra flesta spelar för att det är kul. Därmed är det grymt viktigt att spelarna trivs ihop. Detta ligger i en styrelses intresse, sen om de gett mandat till en tränare att lösa det spelar mindre roll. Alla lag har sina jargonger, alla spelare passar inte i alla grupper men se till att spelarna som finns i din klubb trivs. Då tränar hen. Det ger en positiv effekt på allting.
  3. Synka ledare med grupp –  Det finns grupper som trivs med att lira i fyran, femman, sexan och sjuan utan att ha ambitioner att ta sig upp utan nivån passar för stunden. Plockar man då in en tränare som vill uppåt då är det att be om problem. På samma sätt om gruppen vill satsa men tränaren inte vill det, ja det är samma sak det blir problem. Otroligt viktigt att känna av för att verksamheten skall fungera.
  4. Tydlighet – Var tydliga när du värvar en spelare. Tala om för spelaren innan hen skriver på för att det inte skall bli stök. Om det förväntas att spelaren skall sälja bingolotter kan det vara bra att veta om det, om det förväntas att spelaren betalar 2000:- i medlemsavgift tala om det. Tala också om vad som förväntas för närvaro. Var även tydliga mot tränaren, kan de välja de bästa spelarna eller de som tränat mest, vad skall gälla för din klubb?
  5. Krav – ställ krav på närvaro och engagemang. Visst kan detta vara jobbigt men klubben gynnas alltid av att du satsar på de som är på plats och är en duktig spelare inte intresserad av träna när alla andra i laget tränar. Alldeles för många klubbar sänder ut fel signaler till sina spelare och visst kan det ge effekt i enstaka matcher men knappast längre än så och då riskerar du truppen klart mer än om du skippat spelaren utan engagemang.
  6. Till er som startar nytt – Ha en ekonomisk plan för åtminstone tre år. Se också till att ha en plan för klubben som inte bygger på sportsligt succé, många är klubbarna som startat upp för att driva något eget och det är svinkul i början när man beställer kläder, vinner lite matcher och har kul ihop men det krävs en långsiktighet även när det tar emot lite. Alldeles för många startar en klubb, lurar till sig en gäng spelare från en annan klubb(som då får problem) och efter 1,5 år läggs klubben ner och så har man kanske sabbat för andra klubbar helt i onödan då intresset att driva klubben hela vägen inte fanns.

Detta är självklara punkter för mig. Självfallet är det inte så för alla men jag är övertygad om att vi klubbledare behöver synka oss lite mer framöver för att få ihop verksamheterna. T.ex. samarbete när det gäller övergångar när spelaren inte gjort rätt för sig.

Att klubbar läggs ner. Det är inte konstigt. Inte alls. Så kommer det ju fortsätta. Men det är ju snarare så att när klubbarna läggs ner på så tråkiga sätt som sker allt oftare nu och i klubbar som har traditioner att göra något riktigt vackert av. Det är bara sorgligt. Och där får vi tänka till tillsammans och underlätta för varandra även om vi är konkurrenter på planen.

 

///Dalla