Taggar

Liknande

Dela

Lucka 15 – Oskar Andersson

Tjenare Dalla och FCF-bloggen!
Först och främst, riktigt kul att vi får vara del av julkalendern. Vi är tacksamma för detta och tror på stor succé när FCF-bloggen och Götaholmaren nästa år kör en superblogg. Precis som ni tryckt på tidigare i kalendern är det just engagemanget som gör lokalfotbollen till vad den är.

Ytterligare en säsong är lagd till handlingarna, i ett kortare perspektiv har det varit en bra säsong? och om man jämför i ett längre perspektiv, hur bra var säsongen då?
Vi hade som målsättning inför säsongen att etablera oss ordentligt i division VI och visa att vi kan slå vilket lag som helst, vilket jag också tycker att vi lyckades med. Sedan hade vi en dipp i mitten av säsongen där vi förlorade ett par matcher som vi borde tagit kommandot över vilket gjorde att vi för en stund var inblandade i bottenstriden. Som tur var tog vi saken i egna händer och kunde ta sig ut på andra sidan med hedern i behåll.
Vid sidan av fotbollen har säsongen varit en succé för Landala. Vi hade för första gången sedan nystarten en kick-off på försäsongen, vi fortsatte upprustningen av vår klubbstuga och höll en rad lyckade sociala evenemang. Det är ett riktigt gött gäng att bygga en klubb kring. Vi fick dessutom in en rad nya sponsorer vilket bådar gott för framtiden, både sportsligt och socialt. Sammanfattningsvis var det en bra säsong både i det kortare och längre perspektivet, och vi siktar på att fortsätta i samma riktning under den kommande säsongen.

Ni har pendlat mellan div VI-VII ganska länge nu, hur ser målsättningen ut framöver, vill ni till femman eller räcker det med att spela i sexan och föra arvet vidare genom att ha trevligt ihop?
Jag tror inte att man behöver ha mindre trevlig ihop för att man spelar i femman, så det är absolut en ambition på lång sikt. Planen är att vi skall höja ambitionen ytterligare ett steg till nästa säsong och vara inblandade på övre halvan, vilket kanske också är ett krav för att hänga kvar om man ska tro förbundets agenda som presenterades i de första serieförslagen. Sedan lägger vi stor tyngd på att Landala ska vara en klubb där man har jäkligt trevligt ihop samtidigt som vi tillsammans tar steg framåt. I nuläget har vi alltså ingen utstakad väg mot Champions League, utan vi låter var sak ta sin tid.

I en klubb som Landala som snart firar hundra år, känner man av historiens vingslag och i så fall på vilket sätt?
Givetvis är det så att man känner av klubbens historia, det finns många smått legendariska historier, såsom drabbningen mot Billingsfors på den allra första tipskupongen, och det är inte sällan man stöter på personer som själva, eller genom släktingar, haft kontakt med klubben på olika sätt. Ett roligt exempel är vår målvakt Anders Nilsson, född och uppvuxen i Vara, som efter flera år i klubben av en slump fick reda på att hans mammas morfar var en av de som grundade klubben 1919. Sedan skall det sägas att det är en klubb som fortfarande är under återuppbyggnad där våra senare års eldsjälar har gjort ett otroligt jobb med att bygga upp en modern fotbollsklubb, utan att tappa vikten av klubbens historia. Till jubileumet så kommer vi även släppa en ny bok om just klubbens historia och hur Landala blivit vad Landala är, missa inte det!

Hur ligger landet inför nästa år, förändringar i truppen? Ledarstaben? Hur är upplägget med matcher och träningar?
Som vanligt har vi ett par studenter som flyger in och ut på grund av utbytesstudier, vår ålderman Peter Nyborg, 50 år i lördags, har deklarerat att han enbart kommer att träna nästa säsong och vi har ett par nya som hört av sig om provträningar. I övrigt har vi ännu inte genomfört några större värvningskampanjer utan vår sportchef David inväntar januarifönstret. Ledarstaben kommer se ut som den gjort i år med en spelande tränare i Tom Nordlindh, som stöds av ett par hjälpredor.
Gällande träningar och matcher så har vi ett uppehåll över julen där vi jobbar lite hårdare med de organisatoriska delarna. Vi kör igång träningarna igen den 10/1 och då är det full fart direkt från start. Vi kommer att köra fys och futsal tills det är möjligt att gå på konstgräset på hemmaborgen Guldheden Södra. Än så länge har vi ett par inbokade träningsmatcher, bland annat vår klassiska match mot Lövet/Johanneberg som av tradition blir inställd på grund av taskiga väderförhållanden (tre misslyckade försök förra året). Sedan står det klart att vi kommer köra en kick-off igen, där vi blandar träning med teori och sociala aktiviteter.

Lövet/Johanneberg, Guldheden, Virgo, Mossen är ju några av derbylagen, vilka skulle du säga att ni har mest känslor inför matcherna mot och vilka av lagen vill ni helst se framgång för?
Den extrema närheten till Lövet/Johanneberg som finns i och med att vi delar klubbstuga med dem gör de matcherna till något alldeles speciellt. Det är matcher man bara måste vinna, annars är det inte värt att visa sig där på ett par veckor. Sedan har vi en nära kontakt med Virgo där Ulf “Kungen” Carling, som gjort betydande insatser för Landala, håller till. Samtidigt är de ett par divisioner över oss så rivaliteten finns inte riktigt där. Sedan sista gången Johannebergscupen anordnasdes 2010 har vi inga direkta sportsliga kopplingar till Mossen och Guldheden, mer än att man tjôtar när vi delar plan. Då Mossens och vår klubbstuga ligger jämte varandra, så vi är nog mer som gamla grannar. Jag skulle säga att det finns en god stämning mellan klubbarna vilket gör att vi kan hjälpa varandra istället för att hålla fast vid äldre rivaliteter, något som jag tror är viktigt i dagens lokalfotboll.
I och med att vi inte är i samma serie som något av lagen hoppas vi givetvis att det går bra för samtliga av dem men är det något lag man önskar extra framgång för är det nog Mossen. Det var jäkligt kul att de kunde ta steget upp i år då de har en fin förening att bygga kring.

Beskriv den typiske Landala-spelaren både på och utanför plan?
Vi har en bra mix, både när det kommer till på och utanför planen, men något som är generellt är engagemanget. En Landala-spelare ställer upp för sina lagkamrater, om det är på planen eller lagfesten spelar inte så stor roll. Vi hade ett deltagarsnitt på 19 man på våra träningar och det var inte mindre när det kom till att städa eller renovera klubbstugan, även om vi då lockade med fri bärs. Vi hade också ett stort tryck på styrelsen till det nya verksamhetsåret och det visar att det är många som vill vara med och hjälpa till vilket är jäkligt roligt. En annan sak som antagligen inte skadar är om man gillar Rosenström, hans låtar har en tendens att spelas i omklädningsrummet. Alltså bör man inte ha överdrivet bra musiksmak.

Till sist, vilken division hittar vi Landala i när klubben fyller 100 år?
V.

Forza Landala,
Oskar Andersson,
Ordförande Landala IF

 

///Dalla