Lucka 5 – Daniel Natanaelsson

Efter flera år som spelande sportchef tar du över FCF som spelande tränare eller och hur gick den utnämningen till?

Ja, det är en väldigt bra fråga. Många spelare i föreningen önskade en ny röst efter tre år med Jan och två år med Stefan ihop med Jan. Det var inte konstigare än så. Jag har själv varit med och rekryterat dem både vilket jag är väldigt glad över. De har gjort ett väldigt bra jobb för föreningen och vi har plockat tre placeringar topp5 på raken i femman. Jättebra för en förening på vår nivå. Sen är det inte lika lätt att hitta en tränare som passar en grupp. Det vet alla som söker tränare, det skall passa med ambition från båda håll. Det skall passa på det personliga planet med tillräckligt många i gruppen. Jag har pratat med en hel del kandidater, träffat några stycken och fått något nej tack också. Men hittade ingen som kände jess nu kör vi direkt och vi har inte heller ekonomin att ösa på så att säga. Sen kom frågan från några håll att jag skulle kliva på, jag funderade, våndades vilket jag gör fortfarande men nu känns det acceptabelt. Styrelsen och de spelarna som tillfrågades var positiva. Så nu testar vi. Det kan bli precis vad som helst.

Poängterar dock att jag inte har som ambition att spela matcherna i femman, kanske i B-laget när det passar men märker bara på träningen att det är svårt med fokus under spelmomenten när man samtidigt leder dem. Dock vill jag vara aktiv på träningarna.

Så spelarkarriären är över?

Nej. Jag ser det som ett sabbatsår men är också så pass realistisk att jag ser att många i truppen är bättre än mig och sitta på bänken i A-laget, jag tillför aldrig något när jag blir inbytt. Sen har säsongen i år varit svag från min sida, beroende på en sämre fysik, lite stök hemma och annat som gjort att man inte kunnat fokusera fullt ut.

Hur kommer du bli som tränare, har du samma pipa som Lindfors som hörs över halva stan eller blir du en lite mer lugn typ som vi ser här och där?

Jättebra fråga. Jag har aldrig coachat riktigt. Jag är nervös på riktigt. Som jag påpekat på höstens träningar, jag är väldigt ödmjuk inför detta. Jag tvivlar oerhört mycket på min kunskap men jag började gnälla på tränarna när jag gick i sjuan och vet att jag i alla lag jag varit klagat på olika saker, jag är inte helt enkel utan vet hur jag vill ha det. Nu vet jag att det kommer krävas massor för att vi skall få en utveckling i FCF. Men det har varit kul hittills på träningarna, vi har snittat 23 spelare hittills och det ger ju energi. Sen skall vi veta att jag lutar mig mot Lasse som varit med i staben i åtta år och var min pojklagstränare och dessutom har jag plockat in Robin Axell som spelande assisterande. Det känns väldigt kul. Sen känner jag mycket tränare numera, pratat mycket med Adej i Älvsborg och Pierre i Sävedalen och hoppas få stöd även av Faggan när jag behöver det.

Hur vill du spela fotboll då, nu när du skall försöka sätta en spelidé som du tror på?

Det är en bra fråga. Jag hoppas att vi skall klara av att vara lite mer spelförande nästa år. Det tränar vi på, sen om det blir så eller ej, svårt att säga. Men det är en förhoppning. Sen om det blir 4-2-4, 4-2-3-1, 3-3-4 eller något annat, ja det får vi se. Men jag hoppas på att vi gör en bra säsong. Vi skall vara ett lag som är svårt att besegra som vi brukar vara. I år hade vi det tufft av flera olika anledningar och åtta raka förluster på hösten var en otroligt tung period i mitt fotbollsliv, men annars brukar det vara svårt att slå oss. Vi ledde ju faktiskt serien under våren. Luddigt svar.

Sportchefandet, har du laget ner det?

Njae. Jag och Mattias Nordlander stöter ju och blöter en hel del och visst några nya blir det men är ingen panik på spelare, men vi har 3-4 till jag hoppas att vi löser. Casper Ljungberg och Ludvig Höglund har vi signat från Skottfint och det är två killar som kommer glida in fint i gruppen. Sen har vi en Uppsalakille som är i praktiken klar. Och några till som vi hoppas på. Men jag har aldrig känt mig så nöjd med truppen som den är just nu. Sen är det självklart att Bernvid som skadade sig och missar våren om han nånsin kommer tillbaka saknas. Linkan som varit fin det han spelat åker till Norge hela försäsongen och lite därtill och så lämnar Anki för Stockholm. En jätteförlust både i omklädningsrummet men också på plan. Pure kvalité!

Du älskar ju att tippa. Och gärna ha andra lag som favoriter inför serien, hur ser du på kommande års div 5B?

Vi skall ju komma ihåg att jag gör det väldigt mycket med en glimt i ögat. Det är ju lite roligt. Alla tycker inte det har jag märkt. Men som med allt annat, vissa kan hantera det, vissa kan inte det. Jag tror att Näset kommer vinna serien, det är ju inte konstigt. De var överlägset bäst efter Mölnlycke i år och ryktas få in spelare med hög kvalité. Dessutom många unga som rimligtvis blir bättre, Frantzich har gjort 70 mål på två säsonger, stannar han så ja.. Ni förstår. Därefter ser jag Finlandia som var väldigt bra stundtals i år som en bra utmanare. Bra spelare på väg in och får behålla de andra, ja då blir det bra. De tror jag på. Sen har vi Balltorp med massa kvalité i truppen men som inte alls fick till det förra året. De kommer göra det bättre.

Vi? En bra start, top6 en sämre start så skall vi ändå lösa kontraktet. Som det ser ut just nu.

Generellt. Hur mår lokalfotbollen i Göteborg?

Ja. Var börjar man. Grejen är att jag skrivit lite på ett längre inlägg till bloggen. I tre delar.

  • ”Förbundets ansvar”
  • ”Klubbarnas ansvar”
  • ”Spelarens ansvar”

Jag har inte hunnit klart med detta. Men vi har allihop ett stort ansvar att plocka per del i detta. Det finns massvis av potential, men det finns också en risk att många slarvar och så kan vår lokalfotboll vara riktigt illa ute. Det finns ju ännu större delar i detta. Vikten av motion och rörelse som vi helt tappat bort på många håll, föreningslivet att få vara del i något större.. osv osv.

Men för att svara på frågan. Ganska okej. Men vi är ungefär lika nära en strålande utveckling som en total katastrof. Det är nog sanningen. Men något vackrare än lokalfotbollen, det är nog bara min fru. Eller kärleken till henne och barnen. Så vackert är det.

Till sist, hur töntig är du som intervjuar dig själv?

Ganska töntig. Men efter en tung höst där mycket inte blivit som jag hoppats då min fru mått dåligt så blir det ibland stökigare än annars. Idag var en sån dag och för att lösa luckan fick det bli så här..

 

///Dalla