Carlsson om vad som gått fel..

Det är ingen hemlighet att jag och många med mig kritiserat förbundets långsamma handläggningstid gällande div VI. 6A, 6C och 6D lider ju alla fortfarande att man inte vad som hände. Och det är så trist. Inför den sista omgången skulle det ju helt klart varit färdigt med skrivbordsarbetet som måste göras ibland. Detta håller förbundets kanslichef Ulf Carlsson med om. Men förklarar också varför det dragit ut på tid även om det måste kunna skyndas på. Han belyser också de utmaningar vi står inför med seniorfotbollen i stan framöver..

I helgen spelades de sista matcherna av div VI-serierna. Inför den sista omgången var det oklart vad som gällde med resultat som saknades som legat på förbundets bord olika länge, förstår du min och andras frustration över att det inte är klart vad som gäller när det skall spelas en sista omgång?
Absolut. Förstår er frustration eftersom de sportsliga förutsättningarna skall vara klara inför sista omgången.

5/10 avbröts matchen mellan Pushers-Fröjdens pga ljuset slocknade, det har hänt förut, ändå finns det ingen bestämmelse för de situationerna eller hur skall man tolka det faktum att lagen fortfarande inte visste vad som gällde inför den sista omgången som spelas elva dagar senare?
Så här är processen i ett tävlingsärende och i detta fallet:
5/10 sent kom domarrapporten 6/10 skapades ärendet hos oss. Den 12/10 gick brev från oss ut till föreningarna att inkomma med yttrande. Då har föreningarna fem dagar på sig att inkomma med yttrande.( Här kan man ha synpunkter kring att det tog 6 dagar innan brevet gick ut , men det var dels helg emellan och dessutom är det just nu oerhört många ärenden som skall hanteras).
Den 17/10 dvs idag har vi fått in yttrande från båda föreningarna och ärendet har skickats ut för beslut per Capsulam ( svar med mail).
Därefter har föreningarna 14 dagar på sig att överklaga beslutet till GFF:s styrelse och därefter ytterligare 14 dagar att överklaga till SvFF. Som Du förstår är denna process lång och gör att det blir problem i slutet av säsongen.

Upplever du att ni behöver se över rutinerna kring vad som händer med matcher där ni som förbund behöver ta beslut, oavsett hur gången är idag?
Ser man processen ovan så blir det uppenbart att vi måste se över och förbättra hanteringen av denna typ av ärenden och också försöka åstadkomma förändringar i regelverket avseende tidsaspekten. Samtidigt handlar det om rättssäkerheten och föreningarnas möjlighet att överklaga. Inte helt enkelt.

I år finns det två div VII-serier, och det känns ju som det blir färre och färre lag, är detta något ni jobbar med på förbundet och i så fall hur då? Vad erbjuds de klubbarna som startar upp en verksamhet idag för utbildning och vägledning och kan ni hjälpa äldre och klassiska föreningar som har det tufft?

Vi har en utbildning/ vägledning för de nystartade föreningarna där vi bjuder in till möte för att gå igenom ekonomi , rutiner , Fogis etc. Det gör vi på en kväll i november innan anmälan till seriespelet gått ut.

När det gäller äldre och klassiska föreningar så måste vi göra mer. I höst kommer vi att bjuda in till en småklubbskonferens i ärendet , där vi kommer att prata om detta. Själva ser vi med rätt stor oro att föreningar som varit med länge knäar. Hade det funnits någon patentlösning så hade vi köpt den direkt.
Analysen av vad som händer kring ideella ledarskapet , viljan att vara med i en förening i med och motgång , de ekonomiska förutsättningarna etc leder förmodligen fram till många olika svar . Vi är givetvis beredda att göra vad vi kan för att förenkla för våra föreningar och deltar gärna i en sådan process.

En annan sak som oroar är det ökade antalet ärenden som vi får in. En stor del av vårt arbete handlar om detta och vi får klara signaler från vår domarsida om att bristen på respekt och dåligt beteende har ökat. Ibland kan jag känna att gränsen är nådd när man inte skall få vara med längre. Det gäller spelare , ledare och i vissa fall även hela lag. När det blivit en sådan stämning på planen att man inte tycker det är roligt att spela eller att döma en fotbollsmatch , då har det gått för långt . Utan att ha förankrat det så har jag en fundering på om man inte skulle ha en ”lista” av åtgärder som slutar med att man inte får vara med längre.
Tror också att vi skulle försöka enas kring ett förhållningssätt mellan föreningarna om hur man hanterar obetalda medlemsavgifter , kommunikationen mellan oss vid övergångar etc. Har man t.ex inte gjort rätt för sig i en förening så borde vår lojalitet göra att man inte var välkommen i den andra föreningen heller.

Till sist, hur sammanfattar du årets seniorfotboll på herrsidan?

Utöver vad som sagts i svaret ovan , så kan man ju titta på det sportsliga resultatet och då konstatera att vi i år har många lag från distriktet som ramlar ner från de nationella serierna och att det får konsekvenser för den lokala seniorfotbollen. Tråkigt , men samtidigt så har vi de senaste åren klivit upp med många lag , så på något sätt så jämnar det väl ut sig på sikt. Noterbart är ju också att- vilket vi pratat om tidigare- föreningarnas resultat varierar mycket mer från år till år nu än tidigare. Från att ha varit ett topplag ena året till att åka ut nästa år är steget inte långt.

Man skulle säkert kunna hålla på mycket längre i frågorna ovan , men ja- jag är orolig för många saker i vår lokala Göteborgsfotboll .

 

 

///Dalla